Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O tom, jak ješitnost ministryně zvítězila nad snahou pomoci

Že je potřeba komplexní novela zákona o sociálních službách, vědí všichni. Že ji ministryně práce a sociálních věcí nedokázala včas vypracovat a předložit, vědí taky všichni.

Že se poslanci napříč politickým spektrem snažili tuto chybu napravit a předložili vlastní návrh novely, se ví už méně. Že ministryně Maláčová, respektive poslanci ČSSD, tento návrh ve sněmovně svými obstrukcemi zabijí, je více než zřejmé.

Sněmovní výbor pro sociální politiku, kterému předsedám, i jeho jednotliví členové často apelovali na ministryni Maláčovou, aby včas předložila do sněmovny několik zásadních dokumentů a návrhů zákonů. Vedle například důchodové reformy či work life balance to byla právě novela zákona o sociálních službách. Marně.

Ministerstvo návrh vypracovalo a předložilo ho do připomínkového řízení, kde se k němu mohli vyjádřit všichni zainteresovaní, zejména kraje, a následně také provozovatelé sociálních služeb. V tu chvíli narazilo na řadu připomínek. Nezapracovalo ale na jejich odstranění a hledání kompromisního řešení, které všichni opravdu už nutně potřebují. Dalo zákon v podstatě k ledu.

My, tedy poslanci, jsme se pokusili alespoň částečně liknavost ministerstva napravit – z původního vládního návrhu jsme „vyzobali“ body, na kterých v připomínkovém řízení panovala shoda a předložili jsme vlastní poslanecký návrh. Spolu se mnou ho předložili poslanci ze sedmi poslaneckých klubů. Návrh získal kladné stanovisko ministerstva práce a sociálních věcí, ministerstva financí i vlády. Návrh podporují poskytovatelé sociálních služeb, města a obce ČR, kraje i Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR. V průběhu projednávání jsme přesto narazili na některé rozpory – návrh jsme tedy přepracovali, aby byl co nejlepší a nejpřijatelnější pro všechny. Tento týden bylo nutné hlasováním sněmovny návrh posunout do druhého čtení, aby byla naděje na jeho schválení do konce volebního období. To ale bohužel, přes vstřícnost většiny stran nestihneme. Poslanci ČSSD totiž i přes naše prosby záměrně prodlužovali debatu tak, abychom se k ukončení druhého čtení našeho návrhu nedostali.

Mrzí mě to. Nejen kvůli desítkám hodin práce a jednání, která jsem já, ostatní předkladatelé a všichni dotčení na návrhu odpracovali. Mrzí mě to zejména kvůli těm, pro které byla novela opravdu potřebná. Například kvůli tomu, že opět nepřidáme finance na jídlo v ústavech sociální péče, kde se jeho kvalita a pestrost právě kvůli financím dlouhodobě snižuje. Takže pokud máte pocit, že vaše babička v domově důchodců má například málo zeleniny – máte pravdu, má. A kvůli poslancům ČSSD bude mít i nadále.

My jsme totiž – mimo jiné – chtěli navýšit maximální úhrady v sociálních službách, které nebyly valorizovány od roku 2014. To se teď ale nestane.

Respektuji, že ministryně Maláčová měla k našemu poslaneckému návrhu výhrady. Svůj vlastní nám ale nepředložila. Ačkoliv jsme v našem návrhu čerpali z podkladů ministerstva, paní ministryně to nedokázala zkousnout. Nezbývá mi než konstatovat, že nad věcnou pomocí poskytovatelům a klientům sociálních služeb zvítězila její vlastní ješitnost. Když není po jejím, nebude nic.

Autor: Jana Pastuchová | čtvrtek 15.7.2021 13:12 | karma článku: 10,12 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Jana Pastuchová

Andrej Babiš v Jablonci aneb segregace po česku.

Není to zas až tak dávno. Černoši neměli stejná práva jako běloši. Ženy neměly stejná práva jako muži, Židé byli o něco méně než jiní. Za práva homosexuálů se bojuje a demonstruje i dnes.

24.1.2023 v 13:07 | Karma: 37,51 | Přečteno: 2478x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Pastuchová

Důchodová reforma ministryně Maláčové? Jen hesla na plakát

Dočkali jsme se představení tak dlouho očekávané a slibované důchodové reformy. Sláva. Za určitých okolností bych slavila a obhajovala ministerstvem práce a sociálních věcí představené teze, případně legislativní znění.

14.12.2020 v 8:17 | Karma: 14,87 | Přečteno: 554x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Pastuchová

Náhradní výživné: Pokrok nebo ostuda?

Mluvilo se o něm 15 let, minulý týden návrh zákona o náhradním výživném prošel poslaneckou sněmovnou. Pokud projde i dalším legislativním procesem, zákon bude účinný od 1. července 2021.

19.11.2020 v 9:58 | Karma: 11,19 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Pastuchová

Problémy s přechodnými pěstouny by mohli vyřešit profesionální rodiče

Nikdo určitě nepochybuje o tom, že dítě patří do rodiny. Jenže některé děti to štěstí bohužel nemají a musí se o ně postarat společnost.

22.1.2019 v 7:54 | Karma: 14,71 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Pastuchová

Vláda má moji DŮVĚRU

Chci, aby ČR měla konečně legitimní vládu. Chci být fér vůči voličům. Chci, aby sněmovna konečně začala pořádně pracovat. Chci, aby se stabilizovala politická situace v zemi.

10.7.2018 v 21:58 | Karma: 27,40 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1472x
Jsem vystudovaná zdravotní sestra, prošla jsem několika nemocničními odděleními, abych nakonec zakotvila na záchrance. Lidé o mně říkají, že umím zachovat klid ve vypjatých situacích a nebojím se rizika, zároveň jsem ale empatická a pokorná. To se mi osvědčilo i v politice.

Jsem poslankyní za Liberecký kraj a zastupitelkou města Jablonec nad Nisou za hnutí ANO. Ve sněmovně zastávám funkci předsedkyně Výboru pro sociální politiku.

Denně novinové titulky neokupuji, ale myslím, že je za mnou kus práce. Věnuji se hlavně sociální oblasti a zdravotnictví. Držím se zásady, že státní pomoc je potřebná, ale neuznávám plýtvání.

Nesedím pouze ve sněmovně, věnuji se také "obyčejným" lidem v regionu. Neumím dělat zázraky na počkání, většinu z těchto lidí ale stačí jen vhodně nasměrovat.

Když mi zbyde čas pro sebe, nejradši ho trávím s rodinou. Ráda chodím na procházky s naší boxerkou Barčou nebo jezdím na kole. 

Další informace o mně můžete najít na: www.janapastuchova.cz
nebo na Facebooku
@janapastuchova2021

 

 

Seznam rubrik