Zažalovali mě, abych už mlčela – pokračování

Chtěla jsem jako zastupitelka města informovat v Jabloneckém měsíčníku občany, že jsem u soudu proti firmě bosse z ČSSD uspěla. Celá kauza se týkala veřejných zakázek města i zmíněného plátku. Páni radní mi to ale nedovolili.

Před časem vyšel Jablonecký měsíčník. Pro neznalé poměrů v Jablonci nad Nisou jde o radniční periodikum. Já osobně mu říkám jablonecký pochvalníček, kde mohou představitelé koalice s panem primátorem v čele prezentovat svoje úspěchy. Někde vzadu najdete také stranu, kde mohou zveřejňovat svoje texty zastupitelé města podle tiskového zákona. Důležité ale je, že tento plátek přistane každý měsíc do všech poštovních schránek v Jablonci.

V srpnu jsem tady psala blog o tom, jak jsem uspěla v soudním sporu s firmou Ventax. Nebudu to znovu celé opakovat, přečíst si ho můžete ZDE. Ráda bych ale připomněla fakt, že mě v roce 2015 zažalovala stavební firma kvůli článku o stavební zakázce, kterou dostala od města, v již zmíněném Jabloneckém měsíčníku. Ta firma patří Andreji Gregovi (ČSSD), který je zároveň poslaneckým asistentem poslance a jabloneckého náměstka pro rozvoj a stavební zakázky Lukáše Pletichy (ČSSD). Soud rozhodl v můj prospěch.

Přišlo mi logické o soudním sporu informovat také občany Jablonce nad Nisou. Jsem zastupitelkou města a celý spor vzniknul v rámci mé zastupitelské funkce, kam jinam to tedy napsat než do Jabloneckého měsíčníku. Ne každý má internet. Zaslala jsem proto před více než měsícem článek i na magistrát s tím, že ho chci jako opoziční zastupitelka zveřejnit. V říjnovém čísle Jabloneckého měsíčníku ho ale nehledejte, nebyl totiž otisknut. Redakční rada, ve které sedí mimo jiných primátor Petr Beitl (ODS) či jeho náměstek Lukáš Pleticha (ČSSD) totiž rozhodla, že můj článek je předvolební kampaň a odporuje daným zákonům.

Volební zákon v Jablonci platí jenom pro někoho

Na titulce však najdete krásné úvodní slovo od pana primátora Beitla (jednička na kandidátce do poslanecké sněmovny za ODS v Libereckém kraji), ve kterém se rozplývá nad tím, jak se pod jeho vedením Jablonec rozvíjí. Najdete tam také pár citací pana náměstka Pletichy (čtyřky na kandidátce do poslanecké sněmovny za ČSSD v Libereckém kraji) ke stavbám ve městě. A jako jediný opoziční zastupitel dostal prostor Jakub Macek (třináctka na kandidátce do poslanecké sněmovny za Zelené v Libereckém kraji), aby občanům napsal, že referendu o zrušení hazardu v Jablonci už nic nebrání.
A mohla bych pokračovat.

článek z Jabloneckého měsíčníku

Respektovala bych, co říká volební zákon. Jsem zastupitelkou, poslankyní a také kandidátkou do sněmovny (trojkou na kandidátce Hnutí ANO za Liberecký kraj). Zmínění pánové ale tu kampaň v Jabloneckém měsíčníku dělat mohou a já ne? Vidím to spíš tak, že se můj text negativně dotýká pana Pletichy, potažmo celého vedení magistrátu, a to se jim prostě před volbami nehodí.

Nebo jsem to snad načasovala? Já můžu za to, že mě někdo neprávem zažaloval a soud rozhodl až po dvou letech? Já mohu za to, že to bylo před volbami? Chce tady snad někdo vážně tvrdit, že se text netýká dění v Jablonci, mé zastupitelské funkce?

Sečteno a podtrženo, mám být prý ráda za to, že článek vyjde po volbách, v listopadovém čísle. Účelovost tohoto jednání redakční rady mi nicméně potvrdilo hned několik zaměstnanců magistrátu, jejichž jména samozřejmě zveřejnit nemohu, protože nechci, aby přišli o práci.

Když to nejde cestou Jabloneckého měsíčníku, poradím si jinak. Pomůžete mi??? Stačí, když tento text nebo původní článek o soudním sporu budete sdílet. Přes email, Facebook nebo další sociální sítě, budete o tom vyprávět svým blízkým. Já vám za to předem moc děkuji!!!

 

JP

 

PS: Názor magistrátu si můžete přečíst ZDE. O celé kauze informovala alespoň MF DNES, resp. iDNES.

PS1: Níže přikládám text, který jsem chtěla nechat publikovat v Jabloneckém měsíčníku.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O mém článku rozhodoval nakonec soud

 „Žalovaná se nedopustila zásahu do pověsti žalobce,“ tak zní základní část usnesení Krajského soudu v Ústí nad Labem (pobočky v Liberci) ke sporu mezi žalující firmou Ventax s.r.o. a mojí osobou. Předmětem sporu se stal můj článek s názvem „Náměstek Pleticha ztratil důvěru kvůli vazbám na Ventax“, který vyšel v Jabloneckém měsíčníku (číslo 11/2015). Text se zabýval otázkami spojenými se společností Ventax, jejím jednatelem a společníkem Andrejem Gregou a veřejnými zakázkami v Jablonci nad Nisou.

Jako zastupitelka jsem dlouhodobě upozorňovala na nejasnosti spojené s veřejnou zakázkou města Jablonec nad Nisou na stavbu Azylového domu. Dělo se tam totiž až moc náhod. Ve výběrovém řízení vyhrála firma Ventax Andreje Gregy z ČSSD, který je zároveň asistentem sociálnědemokratického poslance Lukáše Pletichy. Ten v Jablonci vykonává funkci náměstka pro rozvoj a stavební zakázky spadají právě pod něj.

Navíc, v rámci výběrového řízení při čtení nabídkových cen pochybil další člen ČSSD, a to údajně kvůli oční vadě. Při realizaci projektu také průběžně vznikaly vícenáklady, které město uznalo a odůvodnilo je tím, že samo předložilo zadávací dokumentaci s více než 60 chybami. Vše je lehce dohledatelné v materiálech města. Hned několikrát jsem se proto na projekt dotazovala jeho vedení.

Ve stejném období vyšlo v Mladé frontě Dnes několik článků upozorňujících na vazby bývalého europoslance za ČSSD Roberta Duška, Andreje Gregy a poslance Lukáše Pletichy. Zároveň se dotýkaly veřejných zakázek pro Jablonec nad Nisou a Libereckých kraj, u kterých mělo být údajně (což zdůrazňuji!) předem jasné, kdo je získá. Rozhodla jsem se na základě těchto článků interpelovat vedení města, včetně náměstka Pletichy. Zároveň jsem považovala za nutné, abych o tom jako zastupitelka informovala jabloneckou veřejnost. Proto ten článek.

Jsem přesvědčená, že cílem celého sporu bylo od začátku zastrašit opoziční zastupitele, aby se nevrtali v tom, v čem nemají. Je sice pravdou, že mne žalovala soukromá firma, já v tom ale vidím politický boj vedený jabloneckou ČSSD. Trvám na tom, že jsem v článku nepřekročila míru přípustné kritiky a jednala jsem v rámci svobody projevu a ve veřejném zájmu.

Firma po mně požadovala odškodné ve výši půl milionu korun. V pondělí 24. července 2017 ale o sporu rozhodl soud v Liberci, resp. došlo ke smíru, a to v můj prospěch, kdy mi Ventax musel uhradit náklady soudního řízení.

Jana Pastuchová
poslankyně a zastupitelka za Hnutí ANO

Autor: Jana Pastuchová | neděle 15.10.2017 15:12 | karma článku: 21,05 | přečteno: 955x