Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Andrej Babiš v Jablonci aneb segregace po česku.

Není to zas až tak dávno. Černoši neměli stejná práva jako běloši. Ženy neměly stejná práva jako muži, Židé byli o něco méně než jiní. Za práva homosexuálů se bojuje a demonstruje i dnes. 

Přijde vám dělení společnosti podle toho, jak se kdo narodil nebo jaké je jeho přesvědčení jako nenormální a jako něco, co do dnešní doby už nepatří? No, mně taky.

Jenže… Jak jinak si vyložit vyjádření některých členů jablonecké ODS při návštěvě města Andrejem Babišem? Jsem schopná pochopit, že s ním někdo nesouhlasí, nemá ho rád. Cítí potřebu se proti němu vymezit. O tom koneckonců politika je. Ale ta míra nenávisti, kterou někteří předvádějí na jeho předvolebních setkáních, na která má jako politik a momentálně kandidát na prezidenta právo, mě děsí.

„V podniku jsou vítáni všichni slušní politici napříč politickými spektry, ale považuji za hranou a protiprávní si neohlášeně vybrat prostory k focení kampaně. Andrej Babiš není slušný politik, nepodporujeme ho a zneužití našich prostor k jeho kampani se nám hrubě nelíbí,“ vyjádřil se k návštěvě Andreje Babiše jablonecký Dům vína, jehož majitelem je člen místní ODS. To jako vážně? Že do jeho podniku Andrej Babiš, který si tam jako řada jiných lidí šel jen koupit čaj nebo svařák, nesmí? Do otevřeného a normálně všem přístupného obchodu? Že si ho při tom fotili novináři, to snad není jeho vina! 

Jak to v Jablonci nad Nisou bylo z mého pohledu, tedy pohledu člověka, který se účastnil jen jako doprovod? Tým Andreje Babiše nestihl původně plánovaný oběd v Liberci. Tramvají a autobusem se vydal do Jablonce. Byla docela zima a před další cestou po městě jsme se proto chtěli trochu zahřát a dát si čaj. Dům vína k tomu byl ideální. Svoji poslaneckou kancelář mám již pátým rokem kousek od něj a přiznám se, že do návštěvy Andreje Babiše jsem nevěděla, že patří někomu z ODS. Když tam chodím nakupovat, nenapadlo by mě si to zjišťovat, je mi to jedno. Vlastně ani nevím jak, bych to dělala.

Andrej Babiš tam nešel dělat mítink ani kampaň, šel si koupit občerstvení. Jako kdokoliv jiný. Nezjišťoval si politickou příslušnost majitele. Není totiž normální ptát se majitele otevřeného obchodu, jestli do něj někdo smí. Nebo jsem si to aspoň myslela. Že se za Andrejem Babišem nahrnuli lidé a novináři s kamerami, to je pravda. Ale znovu opakuji – nebyl to plánovaný mítink a za novináře opravdu nemůže. Babiš je známá osobnost a s pozorností lidí se setkává na každém kroku. Komentář majitele obchodu, že kterého vyplývá, že „nikdo, kdo není s námi, už sem nechoďte,“ nechápu, ale beru na vědomí.

A následné vyjádření poslance Petra Beitla z ODS na sociálních sítích tomu nasadilo korunu: „AB prohlásil na Instagramu, že měl na mítinku v Jablonci strach z voličů ODS? Asi právě proto šel dělat kampaň do podniku člena ODS… Vtrhnout bez dovolení majitele, do soukromé provozovny se štábem, kamerou a fotografem je také nepřijatelné…“ Petr Beitl tedy asi nenakupuje, nejí. Nebo si předem zjišťuje, čí je ten který obchod. To je přijatelné? Možná Andreji Babišovi závidí ty štáby novinářů, kteří ho pronásledují. Ale opakuji, za to Babiš fakt nemůže.

Plán návštěvy Andreje Babiše v Libereckém kraji nebyl koncipován jako politický mítink. Procházel městem. Bez pódia, mikrofonu a projevů. Pouze setkání z občany.

Znovu opakuji – bez pódia, bez projevů. Jen jsme procházeli. Na to snad opravdu nikdo nemusí mít povolení magistrátu města! Jeho oficiální představitelé včetně primátora Veleho, manželky poslance Petra Beitla a věrných členů ODS stáli přímo na rohu ulice, kde se podporovatelé generála Pavla chovali… no řekněme poměrně nevybíravě. A nechce se mi věřit, že zrovna všichni měli obědovou pauzu a ve městě se potkali vlastně náhodou. Nechce se mi věřit, že se při návštěvě Andreje Babiše v Jablonci náhodně na jednom místě potkali příznivci ODS, která v komunálních volbách v Jablonci nad Nisou po 27 letech dostala výprask a získala o 10 procent méně než ANO.

Na sociálních sítích se fanoušci generála Pavla předhánějí, jak to dal ten Jablonec Andreji Babišovi sežrat….No. Byla jsem tam a mluvila s lidmi, kteří nekřičeli, viděli a slyšeli. A mnozí se za obrázek svého města bohužel i styděli.

A na závěr – opravdu nechci žít v době, kde se lidé posuzují podle politické příslušnosti nebo podle toho, komu v politice straní. To už jsme zažili. Ráda bych žila ve slušné společnosti. Kde není normální vybírat si, koho někam pustíme a koho ne. Kde není normální vykupovat hračkářství a rozdávat lidem píšťalky, aby mohli vypískat politického oponenta. To totiž většinou není nápad obyčejných lidí, ale někoho, kdo zmanipuluje dav. A toho se tedy opravdu bojím.

Autor: Jana Pastuchová | úterý 24.1.2023 13:07 | karma článku: 37,51 | přečteno: 2478x
  • Další články autora

Jana Pastuchová

O tom, jak ješitnost ministryně zvítězila nad snahou pomoci

Že je potřeba komplexní novela zákona o sociálních službách, vědí všichni. Že ji ministryně práce a sociálních věcí nedokázala včas vypracovat a předložit, vědí taky všichni.

15.7.2021 v 13:12 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Pastuchová

Důchodová reforma ministryně Maláčové? Jen hesla na plakát

Dočkali jsme se představení tak dlouho očekávané a slibované důchodové reformy. Sláva. Za určitých okolností bych slavila a obhajovala ministerstvem práce a sociálních věcí představené teze, případně legislativní znění.

14.12.2020 v 8:17 | Karma: 14,87 | Přečteno: 554x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Pastuchová

Náhradní výživné: Pokrok nebo ostuda?

Mluvilo se o něm 15 let, minulý týden návrh zákona o náhradním výživném prošel poslaneckou sněmovnou. Pokud projde i dalším legislativním procesem, zákon bude účinný od 1. července 2021.

19.11.2020 v 9:58 | Karma: 11,19 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Pastuchová

Problémy s přechodnými pěstouny by mohli vyřešit profesionální rodiče

Nikdo určitě nepochybuje o tom, že dítě patří do rodiny. Jenže některé děti to štěstí bohužel nemají a musí se o ně postarat společnost.

22.1.2019 v 7:54 | Karma: 14,71 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Pastuchová

Vláda má moji DŮVĚRU

Chci, aby ČR měla konečně legitimní vládu. Chci být fér vůči voličům. Chci, aby sněmovna konečně začala pořádně pracovat. Chci, aby se stabilizovala politická situace v zemi.

10.7.2018 v 21:58 | Karma: 27,40 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1472x
Jsem vystudovaná zdravotní sestra, prošla jsem několika nemocničními odděleními, abych nakonec zakotvila na záchrance. Lidé o mně říkají, že umím zachovat klid ve vypjatých situacích a nebojím se rizika, zároveň jsem ale empatická a pokorná. To se mi osvědčilo i v politice.

Jsem poslankyní za Liberecký kraj a zastupitelkou města Jablonec nad Nisou za hnutí ANO. Ve sněmovně zastávám funkci předsedkyně Výboru pro sociální politiku.

Denně novinové titulky neokupuji, ale myslím, že je za mnou kus práce. Věnuji se hlavně sociální oblasti a zdravotnictví. Držím se zásady, že státní pomoc je potřebná, ale neuznávám plýtvání.

Nesedím pouze ve sněmovně, věnuji se také "obyčejným" lidem v regionu. Neumím dělat zázraky na počkání, většinu z těchto lidí ale stačí jen vhodně nasměrovat.

Když mi zbyde čas pro sebe, nejradši ho trávím s rodinou. Ráda chodím na procházky s naší boxerkou Barčou nebo jezdím na kole. 

Další informace o mně můžete najít na: www.janapastuchova.cz
nebo na Facebooku
@janapastuchova2021

 

 

Seznam rubrik