Sociální dávka není dárek

14. 12. 2017 17:30:23
Jako předkladatelka pozměňovacího návrhu k novele zákona o hmotné nouzi, který zavádí výplatu části příspěvku na živobytí ve formě poukázek, bych se ráda vyjádřila ke kritickým ohlasům na toto opatření.

Předně bych chtěla říct, že dané opatření nemělo záměrně zkomplikovat život sociálně slabým či handicapovaným spoluobčanům. Jeho cílem je omezení zneužívání dávek hmotné nouze, které dle praxe Úřadu práce ČR v některých případech končí v hracích automatech, klienti si za ně kupují alkohol či cigarety, a to někdy i na úkor dětí. Aniž bych se chtěla dotknout něčích práv a svobod, utrácet peníze daňových poplatníků tímto způsobem, když je jejich příjemce z formálního hlediska v nouzi, považuji za nepřípustné.

Nechci a nemohu samozřejmě všechny příjemce dávek hmotné nouze házet do jednoho pytle a vím, že pro mnoho z nich je čerpání dávek tou jedinou možností, jak si zajistit důstojný život. Byla bych moc ráda, kdyby v České republice existoval systém, kdy by mohl být každý jednotlivý klient posuzován individuálně. Byla zvážena jeho minulost, aktivita či snaha dostat se z tíživé situace vlastními silami. Tomuto stavu se postupnými kroky přibližujeme, což ale představuje i opatření, která zjevně nebudou některým klientům úřadu práce po chuti.

Co se týče handicapovaných příjemců dávek, v jejichž silách není vyzvednout si poukázky, natož je utratit v obchodě za zboží. Věřím, že brzo najdeme cestu, jak jim, jejich rodinným příslušníkům a poskytovatelům sociálních služeb, poukázky jednodušeji zpřístupnit. Připouštím tedy, že bychom měli zvážit výjimky, kdy by se na některé příjemce příspěvku na živobytí opatření nevztahovalo. Záleží ale také na konkrétních číslech, kolika příjemců se problémy ve skutečnosti týkají.

Obracejí se na mě ale také příjemci dávek, kteří zdravotní problémy nemají. Poukázky považují za formu trestu, protiústavní porušování lidských práv a svobod, stěžují si, že si je ze zahraničí nebudou moci vyzvedávat a podobně. K tomu mě i dost nevybíravě nazývají a nepřipouští jakoukoliv diskuzi, vystupují anonymně, oslovují mě prostřednictvím emailu či sociálních sítí. Zde mě napadají pouze slova o potrefené huse. Aneb, opravdu jsou v takové nouzi, když mohou cestovat a trávit čas na sociálních sítích? To leckterý pracující člověk nemá. Mám obavy, že v některých případech postrádá dávka svůj pravý smysl, dárek to skutečně není.

Na závěr doplňuji, že novelu zákona o hmotné nouzi, schválila Poslanecká sněmovna ČR, Senát ČR a podepsal pan prezident. Zmíněný pozměňovací návrh schválilo 101 poslanců a poslankyň ze 183 přítomných, pouze 28 bylo proti, zbytek se zdržel nebo byl nepřítomen. Můj záměr tedy mj. sdílela nadpoloviční většina všech poslanců, a to i mimo vládnoucí koalici.

Jana Pastuchová

Autor: Jana Pastuchová | čtvrtek 14.12.2017 17:30 | karma článku: 32.71 | přečteno: 1541x

Další články blogera

Jana Pastuchová

Andrej Babiš v Jablonci aneb segregace po česku.

Není to zas až tak dávno. Černoši neměli stejná práva jako běloši. Ženy neměly stejná práva jako muži, Židé byli o něco méně než jiní. Za práva homosexuálů se bojuje a demonstruje i dnes.

24.1.2023 v 13:07 | Karma článku: 37.51 | Přečteno: 2477 | Diskuse

Jana Pastuchová

O tom, jak ješitnost ministryně zvítězila nad snahou pomoci

Že je potřeba komplexní novela zákona o sociálních službách, vědí všichni. Že ji ministryně práce a sociálních věcí nedokázala včas vypracovat a předložit, vědí taky všichni.

15.7.2021 v 13:12 | Karma článku: 9.70 | Přečteno: 570 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 171 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 202 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 607 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1472

Jsem vystudovaná zdravotní sestra, prošla jsem několika nemocničními odděleními, abych nakonec zakotvila na záchrance. Lidé o mně říkají, že umím zachovat klid ve vypjatých situacích a nebojím se rizika, zároveň jsem ale empatická a pokorná. To se mi osvědčilo i v politice.

Jsem poslankyní za Liberecký kraj a zastupitelkou města Jablonec nad Nisou za hnutí ANO. Ve sněmovně zastávám funkci předsedkyně Výboru pro sociální politiku.

Denně novinové titulky neokupuji, ale myslím, že je za mnou kus práce. Věnuji se hlavně sociální oblasti a zdravotnictví. Držím se zásady, že státní pomoc je potřebná, ale neuznávám plýtvání.

Nesedím pouze ve sněmovně, věnuji se také "obyčejným" lidem v regionu. Neumím dělat zázraky na počkání, většinu z těchto lidí ale stačí jen vhodně nasměrovat.

Když mi zbyde čas pro sebe, nejradši ho trávím s rodinou. Ráda chodím na procházky s naší boxerkou Barčou nebo jezdím na kole. 

Další informace o mně můžete najít na: www.janapastuchova.cz
nebo na Facebooku
@janapastuchova2021

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...