Zažalovali mě, abych už mlčela. Aneb, jak se dělá politika v Česku

Chtěli po mně půl milionu za pomluvu. Já jsem si ale stála za svým a udělala jsem dobře. Soud mi dal za pravdu. Tento článek je o tom, jak probíhá politický boj v Česku a jak se umlčují zastupitelé, kteří kladou nepříjemné otázky.

„Žalovaná se nedopustila zásahu do pověsti žalobce,“ tak zní základní část usnesení Krajského soudu v Ústí nad Labem (pobočky v Liberci) ke sporu mezi žalující firmou Ventax s.r.o. a mojí osobou. Předmětem sporu se stal můj článek s názvem „Náměstek Pleticha ztratil důvěru kvůli vazbám na Ventax“, který vyšel v Jabloneckém měsíčníku (číslo 11/2015). Text se zabýval otázkami spojenými se společností Ventax, jejím jednatelem a společníkem Andrejem Gregou a veřejnými zakázkami v Jablonci nad Nisou.

Jako zastupitelka jsem dlouhodobě upozorňovala na nejasnosti spojené s veřejnou zakázkou města Jablonec nad Nisou na stavbu Azylového domu. Dělo se tam totiž až moc náhod. Ve výběrovém řízení vyhrála firma Ventax Andreje Gregy z ČSSD, který je zároveň asistentem sociálnědemokratického poslance Lukáše Pletichy. Ten v Jablonci vykonává funkci náměstka pro rozvoj a stavební zakázky spadají právě pod něj.

Navíc, v rámci výběrového řízení při čtení nabídkových cen pochybil další člen ČSSD, a to údajně kvůli oční vadě. Při realizaci projektu také průběžně vznikaly vícenáklady, které město uznalo a odůvodnilo je tím, že samo předložilo zadávací dokumentaci s více než 60 chybami. Vše je lehce dohledatelné v materiálech města. Hned několikrát jsem se proto na projekt dotazovala jeho vedení.

Ve stejném období vyšlo v Mladé frontě Dnes několik článků upozorňujících na vazby bývalého europoslance za ČSSD Roberta Duška, Andreje Gregy a poslance Lukáše Pletichy. Zároveň se dotýkaly veřejných zakázek pro Jablonec nad Nisou a Libereckých kraj, u kterých mělo být údajně (což zdůrazňuji!) předem jasné, kdo je získá. Tady musí rozhodnout orgány činné v trestním řízení, já jsem se ale na základě těchto článků rozhodla alespoň interpelovat vedení města, včetně náměstka Pletichy. Zároveň jsem považovala za nutné, abych o tom jako zastupitelka informovala jabloneckou veřejnost. Proto ten článek.

Jsem přesvědčená, že cílem celého sporu bylo od začátku zastrašit opoziční zastupitele, aby se nevrtali v tom, v čem nemají. Je sice pravdou, že mne žalovala soukromá firma, já v tom ale vidím politický boj vedený jabloneckou ČSSD. Trvám na tom, že jsem v článku nepřekročila míru přípustné kritiky a jednala jsem v rámci svobody projevu a ve veřejném zájmu.

Firma po mně požadovala odškodné ve výši půl milionu korun. V pondělí 24. července 2017 ale o sporu rozhodl soud v Liberci, resp. došlo ke smíru, a to v můj prospěch, kdy mi Ventax musí uhradit náklady soudního řízení. Soud uvedl, že jsem se nedopustila žádného zásahu do pověsti žalobce a že věci, které jsou v článku uvedeny, se zakládají na pravdě. Na základě toho žalující strana žalobu stáhla.

JP

PS: Článek o kauze vyšel dnes i v MF Dnes/ iDnes.

PS1: Tady najdete starší článek o možném střetu zájmů pánů Pletichy a Gregy.

PS2: A pro dokreslení celé kauzy, resp. jejího hlavního aktéra, odkazuji ještě na jeden článek. Nebyla jsem jediná, komu bylo vyhrožováno žalobou od pana Gregy. Více v textu Českého rozhlasu "Svět podle exposlance Gregy" a řeknu Vám, to je teda síla!

Autor: Jana Pastuchová | čtvrtek 17.8.2017 17:00 | karma článku: 42,54 | přečteno: 8542x